W ramach zajęć z aktywizacji zawodowej wybraliśmy się 30 czerwca 2020r. do zakładu pracy Polskie Piekarnie w Libuszy. Firma Polskie Piekarnie powstała w 2004 roku. Założycielami spółki są Witold Grab, Gabriela Grab i Iwona Rudek.
Właściciele od początku istnienia firmy kreatywnie wpływają na jej rozwój.
Obecna działalność, to nie tylko chleb i ciasto. Jest też część zajmująca się garmażerką. I taka, w której powstają tradycyjne lody. Dumą firmy jest piernik, Kasztelan Biecki.
W 2015 r. – piekarnia otrzymała pierwszą nagrodę w konkursie „Szukamy smaku bieckiego piernika”. Kapituła konkursowa pod przewodnictwem p. Ewy Wachowicz tytuł przyznała piernikowi Kasztelan Biecki.
W czasie warsztatów mieliśmy możliwość zapoznać się z jego recepturą.
„Kasztelan” zdobył I nagrodę w konkursie Nasze Dziedzictwo – Smaki Regionów. Jest też produktem regionalnym Euroregionu Karpackiego.
Wizyta w Polskich Piekarniach to przede wszystkim czas, w którym zapoznawaliśmy się z zawodem piekarza i cukiernika.